Història del C.N. Sant Boi

   Un club de natació amb un somni que no acaba de fer-se realitat.  

La història del Club Natació Sant Boi està vinculada a un personatge que es pot considerar el seu fundador: en Josep Sanz i Soldevila, reconegut com un dinamitzador social i esportiu important de Sant Boi.

Al 1992 va començar a relacionarse amb el món de la natació. Va ser quan el seu fill, com d’altres alumnes de l’escola Joan Bardina , uns 20 , van començar a participar en competicions escolars. Aquestes competicions, l’esforç de monitors (la Celes, el Joan Enric, el Paco ,el Sisco ) i d’alguns pares van fer possible que a l’estiu del 1993 es fundés el Club de Natació de l’Ateneu Santboià . Comptava amb 80 nedadors, i a partir d’aquest moment va poder competir a un nivell més alt, participant en les competicions de la Federació Catalana de Natació.

En la primera Junta directiva del club, en Josep Sanz va ser nombrat secretari, i va destacar molt aviat en l’organització de totes les activitats del club.

En 1995 els problemes de l’Ateneu Santboià van afectar directament al club, produint la dimissió del primer president, el Sr. Farrés per discrepàncies amb la Junta Directiva de l’Ateneu. Va ser aleshores, quan en Josep Sanz va ser elegit president del club.En aquesta etapa, van continuar els problemes, però gràcies a l’esforç de la Junta , el club va créixer de forma espectacular. Es va crear una escola de natació amb 60 nens/es i en el terreny esportiu es va pujar de categoria dos anys consecutius (95-96/96-97) i es van aconseguir primers llocs en els Campionats de Catalunya i Espanya.

En el 1997, desapareix l’Ateneu i es funda l’Associació Esportiva Club Natació Sant Boi . El club segueix tenint problemes, dons cal recordar que els nens entrenaven en la piscina de l’escola Joan Bardina que estava en condicions bastant precàries. En Josep Sanz, l’estiu del 97, es reuneix amb l’alcalde i aconsegueix que es facin les competicions organitzades pel club en la piscina del poliesportiu La Parellada.

En la Nit de l’Esport del 98 , li van lliurar el premi al millor directiu d’entitats esportives, reconeixent així la seva dedicació al club . Però, el 13 de novembre del 98, en Josep Sanz ens va deixar per sempre i malauradament no va veure el seu somni fet realitat: ell desitjava que el club tingués una piscina amb condicions per a que els nedadors poguessin entrenar regularment, fer les competicions i desenvolupar totes les activitats programades pel club, sense dependre de ningú.

Darrera la mort d’en Josep Sanz, va ser elegida presidenta del club la Fina Bach, que va continuar treballant amb el mateix objectiu, fins a l’estiu del 2007. Va aconseguir que el grans poguessin entrenar en dos carrers de la piscina de La Parellada durant vàries temporades.                               

Cada any, al novembre, es celebra a aquesta piscina , un trofeu en memòria d’en Josep Sanz i la seva família, que reuneix més de 200 nedadors procedents de diferents clubs del Baix Llobregat. Aquesta temporada (2008-09) hem celebrat el X Trofeu Memorial Josep Sanz i el club s’ha proclamat campió, igual que en altres quatre ocasions. Tenint la satisfacció de que van ser nedadors de l’escola, l’Eduard Lorente (recòrdman nacional i europeu ), la Patrícia Lledó i el Guillem Torres.

A la temporada del 1999-2000 comença a entrenar als nedadors del club, el triatleta d’élite Jordi Arias i als tres anys (2002) va aconseguir amb 60 nedadors, l’ascens a la categoria D de la Lliga catalana.

Al 2002 el club va ser guardonat a la XIX edició del Trofeu Campions patrocinat per el Mundo Deportivo, la Generalitat de Catalunya i l’ Ajuntament de Barcelona. En totes les edicions de la Nit de l’Esport han estat candidats nedadors-es del club i també l’entitat i els/les seus presidents/es i el tècnic. Van ser premiats: en Josep Sanz (millor directiu esportiu), l’Adriana Farrés (promesa femenina i millor esportista), la Paloma Dorvil (promesa femenina) , el Cristian Rodríguez (millor tècnic )…

Malgrat no tenir instal·lacions pròpies, cada temporada hem aconseguit participar en els Campionats de Catalunya i alguns anys, fins i tot, en Campionats d’Espanya (Axel Calo, Paloma Dorvil, Adriana Farrés…).

A partir de setembre del 2006 els nedadors del club comencen a entrenar en la piscina del Poliesportiu Baldiri Aleu. Amb l’ajuda del Patronat d’Esports es crea l’Escola de Natació, i a partir d’aquí, en menys de dos anys es va triplicar el nombre de nedadors/es del Club.

A l’estiu del 2007, va deixar el club el tècnic Jordi Arias i la presidenta Fina Bach. El 20 d’octubre del 2007 va ser elegit nou president l’Angel Rodríguez, vocal de la Junta anterior, i es va renovar gairebé en la seva totalitat la Junta Directiva. Així mateix, el Cristian Rodríguez, nedador destacat del club, va agafar la responsabilitat de ser el tècnic del club, amb l’ajuda ,en l’Escola de Natació, de la Georgina Roncero i l’Andy Sanz, també nedadors del club.

Al febrer del 2008, vam penjar la pàgina web del club a Internet per primera vegada, amb la finalitat de donar-nos a conèixer. En un any van tenir gairebé 17.000 visites, i vam publicar la primera revista del Club.

La temporada 2007-08 amb el Cristian Rodríguez com entrenador va ser clau, el Club va créixer i es va consolidar a la temporada 2008-09 amb el Sergi Domènech de tècnic, com el tercer millor club de natació del Baix Llobregat després del CN Sant Feliu i el CN Cornellà.

Amb certa inquietud però confiant amb que a curt termini milloraríem les condicions de l’entrenament dels nostres nedadors/es, vam començar la temporada 2009-10 amb un nou repte: ens vam traslladar a entrenar a l’Escola Esportiva LLor, doncs el Complex Baldiri Aleu no podia suportar més la nostra competència.

Gràcies a l’augment de carrers i el bon treball tècnic ,i malgrat que la nostra escola ha quedat molt reduïda, la temporada 2009-2010 ha estat a nivell esportiu, gairebé històrica, pels bons resultats obtinguts als Campionats de Catalunya,  sobretot a la categoria aleví. Però, encara no hem aconseguit el somni d’en Josep Sanz, i la veritat és que després de moltes negociacions amb l’Ajuntament cada vegada sembla més difícil aconseguir-ho; però seguirem lluitant , docs els nostres fills/es santboians/es de primera que han triat la natació per a formar-se com esportistes i persones, s’ho mereixen.

Gràcies a l´aument d´espai  i al bon treball técnic, a partir de la temporada 2009 – 2010 fins a l´actualitat s´assoleix una millora esportiva  força important, en la que cal destacar a nendadors i nedadores com Naiara Galea, Pol Gareta, Alvaro Gracia, Rosalia Caparros, Marc Olvera, Esther Filoso, Marc Troya o Sira Pino els quals aconsegueixen participar en Campionats d´Espanya en les seves respectives categorías i en algún cas guanyant medalles com es el cas de Naiara (Campiona d´Espanya en 200 Estils, Subcampiona en 100 lliures i 3era en 100 braça) o Pol Gareta (tercer en 200 esquena). Cal dir que la resta de nedadors sempre estaven classificats entre els 10 millors d´Espanya en moltes proves. També cal destacar la participaciò d´un gran nombre de nedadors/es en totes les categories en els diferents Campionats de Catalunya, assolint una fita histórica en la temporada 2010-2011 de 34 medalles i 36 diplomes i en la 2011-2012 de 25 medalles i 35 diplomes.

A nivel de club també ens hem consolidat en les classificacions tant del Baix Llobregat (guanyany aquest campionat la temporada 2012-2013) com en les classificacions dels rankings de la Federaciò Catalana de Nataciò (entre els 8 primers en categories prebenjami, benjami, alevi) durant les temporades 2012-2013 i 2013-2104.

Però encara no hem aconseguit el somni d´en Josep Sanz, malgrat tot seguirem lluitant per tal d´aconseguir-ho , doncs els nostres fills/es, santboians/es de primera que han triat la nataciò per a formar-se com esportistes i persones, s´ho mereixen.

Som i serem!